v Cestování

Autem do Dánska 2016

přečteš za 15 min

Cesta autem do Dánska je relativně jednoduchá. Hlavními průjezdními body jsou Praha, Drážďany, Berlín, Hamburg, Flensburg a za pár hodin jste na jihu Dánska. Zásadní je se vůbec do Dánska vypravit, protože ještě před nedávnem by ani nás nenapadlo tam chtít strávit dovolenou.

sever Dánska

Naplánovali jsme přespání ve Schleswigu na severu Německa, protože jsme druhý den chtěli navštívit Legoland v Billundu. Zrovna probíhal tematický víkend Hvězdných válek, tak se mezi návštěvníky objevil Han Solo, Luke Skywalker, Darth Vader nebo Stormtroopeři. Když tam pak někteří z nich řádili na kolotoči, bylo to nezapomenutelné.

V Legolandu jsme byli všichni poprvé a moc se nám líbil. Horské dráhy, vodní atrakce, dům hrůzy, laserové hry, mořská akvária nebo miniland (zmenšeniny reálných staveb jako například letiště v Billundu, mlýny v Holandsku, zámek dánské královské rodiny, socha svobody atd.). Vstupné je sice vysoké — od cca 280DKK pro dospělé v předprodeji přes internet, ale po vstupu už pak nemusíte navíc platit žádné atrakce. Jen je potřeba hlavně o víkendech počítat s frontami a vzít si svačinu. Občerstvení je tam sice spousta, ale ceny nejsou na naše poměry lidové.

Navečer jsme konečně dorazili do našeho “summerhousu” u moře na okraji Lønstrupu v severním Jutsku. Letní dům lze pronajmout vpodstatě kdekoliv v Dánsku, je jich tu spousta, různě velikých a různě vybavených. Podle toho se pak samozřejmě odvíjí i cena. Vybrat si lze např.na www.feriepartner.dk.

Pár set metrů od našeho letního domu stával ještě před pár lety kostel Mårup Kirke, ale kvůli sesouvajícím se útesům musel být rozebrán a odvezen. Dnes na jeho místě vidíme už jen pozůstatky hřbitova a krásný výhled na vysoké útesy a moře. Přes zimu se prý pravidelně stává, že se písečný útes utrhne i s nejblíž stojícími letními domy. Na samotnou vyhlídku lze dojet autem, parkování je tady výjimečně zdarma.

Dva kilometry od Lønstrupu je maják Rubjerg Knude Fyr, který postihne zhruba do 10 let stejný osud jako kostel Mårup Kirke. Bude stržen kvůli sesuvům písečného pobřeží. Na majáku se i přesto letos dělaly nové schody. Jsou z perforovaného plechu a pěkně rezavé, navíc se trochu prohýbaly a nepůsobily úplně bezpečným dojmem. Ale věřili jsme dánskému průvodci a výhled na pobřeží Severního moře a vysoké útesy nás rozhodně nezklamal.

Přibližně 20km na sever leží městečko Hirtshals, kde jsme navštívili unikátní Oceanárium (160DKK/osobu). Areál má vnitřní část s akvárii různých velikostí obývaných žraloky, obřími sunfish a hejny makrel a venkovní část s nádrží pro lachtany s podvodním proskleným tunelem, plus různé atrakce pro děti (například simulátor kymácející se přídi lodi v bouřce a větru).

Hlavní atrakcí je krmení žraloků a sunfish v největší nádrži. Do akvária se spustí potapěč s kamerou a krmí z ruky ty největší ryby. Obraz se v reálném čase přenáší na dvě televize. Krmení je komentované v dánštině, ale je možné si stáhnout aplikaci do chytrého telefonu s překladem do angličtiny.

Na okraji Hirtshals jsme si prohlédli jeden z mnoha dánských majáků, Hirtshals Fyr, doteď je funkční a používaný. V okolí majáku je muzeum bunkrů z 2.světové války, je jich tam opravdu moc-odhadem kolem 60 a některé i s vnitřním vybavením. Ale na bunkry narazíte i jinde, bývají na pláži nebo už vyplavené v moři.

Na jižní části ostrova leží největší město Aalborg. Strávili jsme tam jeden den a neviděli jsme zdaleka všechno. Lákala nás menší, ale moc pěkná ZOO s venkovní expozicí pohyblivých modelů pravěkých zvířat. S radostí jsme konstatovali, že ani naše zoologické zahrady určitě nejsou ve srovnání s dánskými 100 let za opicemi. Vstupné do zoologické je 155DKK. Kousek od ZOO je zajímavá rozhledna s restaurací a výhledem na celé město (vstupné 40DKK, platí se až vyjedete výtahem nahoru). A protože je na severu Dánska velmi málo výškových budov a krajina je abnormálně plochá, tak toho vidíte opravdu hodně. Do budoucna jsme si nechali v zásobě návštěvu námořního muzea nebo lanový park u zoologické zahrady.

Skagen je nejsevernější město Dánska a je známo hlavně díky mysu Grenen u kterého se setkávají dvě moře — Severní a Baltské. Kvůli silným proudům je zde koupání zakázáno, ale za příznivého počasí se dá dojít bosky daleko do moře po naplaveném písčitém valu. My jsme to nezkoušeli, i tak byla zima. Z parkoviště až na mys Grenen trvá cesta pěšky cca 20 minut, ale dá se využít i svezení speciálním písečným traktorem Sandormen, jízdenka stála 30DKK. Parkování na centrálním parkovišti stojí cca 30DKK na 3 hodiny. Placení za parkování je řešeno dost netradičně. Při tisku parkovacího lístku a vložení platební karty si naúčtuje 13DKK, při odjezdu a opětovném vložení platební karty se odečte zbytek částky. Pokud se chcete vyjadřovat jako rodilý Dán, název Skagen čtěte Skejn.

Pár kilometrů od Skagenu leží největší písečná duna Dánska, Rabjerg Mile. Je to neuvěřitelné množství jemňounkého světlého písku, který se větrem přesouvá, občas z něj vyrůstá trs trávy a rozhodně jsme si něco takového v Dánsku ani nepředstavovali. Kostel Den tilsandede Kirke — zajímavost v podobě kostela zavátého v písku, k vidění byla pouze kostelní věž, zbytek už byl pod povrchem. Na obě atrakce se vstupné neplatí.

Skoro všude se dá platit kartou a není třeba tak nosit u sebe hotovost. Pouze stačí pár drobných na vstupné do majáků nebo na zmrzlinu.

A co nás ještě překvapilo?
 Zálohované nejsou jen skleněné lahve, ale také PET a dokonce plechovky od nápojů. Takže nevyhazovat. Čerpací stanice mění ceny pohonných hmot během dne i několikrát. A některé jsou samoobslužné a čerpáte zde ještě levněji. Nafta nás stála na přepočet zhruba to co u nás. Silnice a dálnice bez děr, aut kromě velkých měst minimum, provoz plynulý a tím pádem velmi příjemný. Slunce sice zapadlo kolem 21 hod, ale ještě o půl 12 byl vidět proužek světla nad obzorem.

Začátkem května je moře v Lønstrupu ještě hodně studené, ale když svítí sluníčko, jde to v moři pár minut zvládnout. V létě se zde prý turisté koupají běžně, jen se před větrem ukrývají ve stanech nebo chatkách.

Rozhodně máme v plánu se do Dánska ještě někdy podívat. Je to moc příjemná země.

Chceš něco dodat?

Komentář